Rumlar döneminden kalma bu tarihi çeşme, köyümüzdeki evlerin musluklarından kaliteli içme suyu akmadığı dönemlerde, köy halkımızın en uğrak istasyonlarından birisiydi. Hala hizmet vermeye devam eden çeşmede, Rumca bir kitabe de bulunmaktadır.
Köyümüzün dört bir yanında, Rum döneminden kalan, nüfus mübadelesi sonrasında Türk sakinlerini misafir eden, uzun süredir ise kullanılmayan ve restore edileceği günleri bekleyen tarihi evler bulunmaktadır.
Köyümüzde Rumlardan kalan bir diğer eser, Tarihi Rum Kilisesi’dir. Şimdilerde üzerinde mesken bir ev bulunuyor olsa da, hala tarihten izleri ve Rum ahalisinin hatıralarını taşlarında taşımaktadır.
Marmara Adası’nın ayakta kalan kiliselerinden birisi olan Agios Nikolas Kilisesi, adeta yıllara meydan okuyor. Asmalı – Saraylar yolu üzerinde bulunan kilisede 2012 yılında Yunanistan’dan gelen 200 kişilik turist kafilesi burada ayin gerçekleştirmiştir.
1912 yılında Saraylar’da kurulan Mermer Taş Fabrikası, hem adamızın hem de Anadolu’nun ilk mermer fabrikasıdır. Fabrika İngiliz ve Belçika yapımı olup, 1930 yılında Sabri Karagözoğlu’na satılmış olup, 1974 yılına kadar üretime devam etmiştir.
Köyümüzün hemen yanı başında yer alan Saraylar Mahallesi’nde tarihi MÖ 200 yılına kadar uzanan lahitler de dahil bir çok tarihi eserin bulunduğu, giriş ücreti bulunmayan müzede, Roma Tarihi’nin adamızdaki yansımalarına şahit olabilirsiniz.
© 2023 Marmara Adası Asmalı Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği. Built using WordPress and the Mesmerize Theme